Skip to main content

Op 19 september was het team van ESB aanwezig bij Congres Podia | Festivals | Evenementen in TivoliVredenburg in Utrecht.

Het congres stond in het teken van digitalisering van zowel de makers en hun werken alsook van de culturele sector zelf. Van VR tot streamingplatformen, van de metaverse tot de nieuwe manieren om contact leggen met je publiek. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar 1 ding is zeker: digitalisering van de sector is volop aan de gang maar zal alleen nog maar toenemen, of je dit nu leuk vindt of niet. Echter kan dit een krachtige tool zijn en je helpen op een hele mooie manier om je werk als maker of je organisatie te laten groeien.

Zo zagen we o.a. de sessie waarin Jos Feijen van De Effenaar vertelde hoe zij tijdens de COVID-19 periode met 16 makers uit de regio op zoek ging naar nieuwe manieren om hun werk aan de man te stellen. Dit resulteerde in allerlei creatieve uitkomsten waarvan we er een paar mochten zien.

Ook zaten we bij de sessies van Marieke van Gent van IT Efficiency, DEN Kennisinstituut Cultuur & Digitale Transformatie en van Platform Cultuur Locaties, de sessie van Jasper Vis van HeadCandy die zich specialiseert in het aanbieden van een platform waarop artiesten en podia opnames kunnen delen van hoge kwaliteit, zonder dat er een derde partij tussen hoeft te komen en de inkomsten direct naar de makers en podia stromen.

De sessie van Ken Veerman, die o.a. werkzaam is bij onze nieuwst klant TRIX Antwerpen, ging dan weer over het contact leggen met je publiek. Iets wat in dit digitale tijdperk een stuk makkelijker of moeilijker kan zijn, het is maar net hoe je ernaar kijkt. De kern van de boodschap was: hoe digitaal we ook worden, publiek blijft essentieel voor onze sector en voor onze podia en makers. Blijf in contact met je eigen organisatie, diens waarden en sta open voor elk soort publiek, op die manier zal er altijd behoefte blijven voor live voorstellingen en een bloeiende culturele organisatie.

Hiernaast waren er nog vele andere interessante sessies die elk op hun eigen manier de nood aan digitalisering aanhaalden. Iets waar wij natuurlijk specialist in zijn.

Het Congres Podia | Festivals | Evenementen is er voor iedereen die de Nederlandse live- (pop)muziek- en evenementenwereld een warm hart toedraagt. Deelnemers zijn directies en medewerkers van festivals en podia, boekers, promoters, organisatoren, bestuurders, beleidsmakers, muzikantenmanagers, fondsmedewerkers, toeleveranciers en studenten met ambities voor werk in de live- (pop)muziek- en evenementensector.

Congres Podia | Festivals | Evenementen